En stor takk til Thor Arve Eftedal som svarte på våre spørsmål og som stilte bilde til disposisjon.

Thor Arve Eftedal (kjent under navnet Tommy Dodd) (født 9. juni 1949 i Larvik) er orkesterleder, gitarist, bassgitarist, tamburinspiller, sanger og disc jockey. Han spilte som profesjonell musiker 1971-1983 og var profesjonell DJ 1983-1998. Thor Arve var sanger i alle bandene han var medlem av.

Thor Arve fortalte i et intervju med nettstedet Bøkebloggen, som ble lagt ut 12. februar 2024, at høydepunktene i hans 60 år lange karriere som musiker var da bandet hans opptrådte med Roger Moore og The Pussycats i Bugårdsparken for cirka 10.000 publikummere i Sandefjord i 1965 og årene med Tommy Dodd’s i Danmark i 1970-årene.

Foreldrene var snekker Ole Asbjørn Eftedal (1912–1999) fra Nanset og Birgit Margaret, f. Hansen (1916–2006) fra Larvik. Faren var en habil fiolinist. Thor Arves barndomshjem var Nansetveien 95 («Jægersheim»). I 1972 kjøpte Ole Asbjørn Eftedal Meldals vei 16 («Dovland»).

Thor Arve er en eldre bror av musikeren Helge Eftedal (1951–2019).

Thor Arve har en datter.

Som elev ved Nanset skole deltok Thor Arve i skirenn, hopprenn og skøyteløp.

Brødrene Eftedal lå hver natt og lyttet på Radio Lux for å få med seg det seneste av engelsk popmusikk. De sovnet ikke før sendingene var slutt ved firetida. Thor Arves viserguttjobber hos en lokal kjøpmann på Nanset ga litt lommepenger til å kjøpe plater hos Holst Musikkhandel.

Han fortalte i det ovennevnte intervjuet at faren, som var fiolinst, ville at Thor Arve og Helge skulle spille fiolin, men at de syntes at det var kulere med gitar. Forbildene var The Shadows, The Beatles, The Rolling Stones og datidens 1960-talls grupper.

Thor Arve og Helge startet opp i det lokale Nanset-baserte bandet The Jokers 19. desember 1964. Den første spillejobben var på Godtemplarlokalet på Nanset. The Jokers endret i 1965 navn til The Darkfrighters og opptrådte samme år på Vestfoldutstillingen. Bandet ble i 1966 til Cops Ltd. Sommeren spilte 1967 det blant sammen med det svenske bandet The Hounds i Göteborg. Cops Ltd. ble nummer tre i vestfoldmesterskapet for poporkestre i Skoppum 2. september 1967. Cops Ltd. var husorkesteret til Larvik Ungdomsklubbs «Farrisgrotten», som i november 1968 åpnet i et større tilfluktsrom i Mesterfjellet. Thor Arve og Olaf Klunderud forlot i 1969 bandet, som fortsatte som en trio.

Cops Ltd. gjenoppstod, da Larvik Musikkforum 19. desember 1980 arrangerte «julejam» på Cafena. Bandet opptrådte også på «julejam» på Lace andre juledag 1987, på åpningen av Larvik bandfestival 18. juni 1993 og på Stavernfesten i Skråvika 15. juli 2016.

I slutten av juli 1969 bestemte noen musikere fra Nanset seg for å starte et nytt orkester. Det ble oktetten Opus 7 med Thor Arve som leder og gitarist. Opus 7 ble nummer én i Vestfold-mesterskapet i pop, som ble holdt på Borreborg i Skoppum 17. oktober 1970. Orkestret skiftet etter mesterskapet navn til East West. Under Barkåkerdagene 18. juni 1971 tok East West and Friends (utvidet til elleve medlemmer) førsteplassen i Vestfold-mesterskapet for poporkestre. East West ble gjenforent 24. april 2009, da det sto på scenen i Sliperiet under festivalen 11Musikk.

Thor Arve startet i 1971 Tommy Dodd’s, hvor han også spilte bassgitar. Det fikk i november samme år en måneds engasjement på et hotell i Haugesund. Orkestret la i april 1972 ut på en tre dagers turné til Sør- og Vestlandet, hvor det besøkte Lyngdal i Vest-Agder, Sandeid i Rogaland og Kopervik (på Karmøy).

I Østlands-Postens utgave av 14. april 1973 framkom det at Tommy Dodd’s nylig hadde kommet tilbake til hjembyen etter et tre måneders opphold i Danmark, hvor det stort sett hadde spilt på månedsengasjementer i byer som Silkeborg, Haderslev, Odense, Ribe, Aabenraa, Svendborg og Randers. Avisa skrev også at orkesteret om kort tid blant annet skulle legge ut på en tolv dagers Vestlands-turné, hovedsakelig i Stavanger og Haugesund-distriktet, og at turen igjen gikk sørover til Danmark i juni.

I utgaven av 6. desember 1975 skrev Sandefjords Blad om Tommy Dodd’s, som på den tiden bestod av lederen Thor Arve, den kvinnelige tyrkiske vokalisten Nükhet Ruacan og tre tyrkiske musikere. Thor Arve hadde truffet dem under en turné i Nord-Norge tidlig i 1975.

Tommy Dodd’s ble oppløst i 1983, men spilte på Larvik Bandfestival under åpningen 18. juni 1993.

Da Larvik Jazz- og Viseklubb fikk besøk av Telemark Blueslag 14. november 1980, var Thor Arve gjestebassist.

Thor Arve fikk i 1991 idéen til trubadurduoen Tommy & Helge, som besto av ham og broren, fordi han som disc jockey savnet kontakt med publikum. Det ble en tradisjon at de to opptrådte på Tordenskiold pub i Stavern i julene.

Thor Arve spilte gitar sammen med Torger Bakke og Svein Nyhus under Larvik Rockeklubbs påskejam i 1995.

Thor Arve spilte – under kunstnernavnet Bånni Bøtta – bassgitar i hobbybandet Hvem 2010–2012.

Thor Arve og Olaf Klunderud var først ute da Skomaker’n Pøbb 6. februar 2019 lanserte et nytt konsept kalt «Sanger rundt bordet» på onsdagskvelder framover, hvor lokale utøvere framførte kjente og litt mindre kjente låter i akkustiske settinger.

Thor Arve spesialiserte seg på artisters fanklubber og oversendte Tom Syrrist i Østlands-Postens spalte Platepraten flere ark fulle av navnene på klubber. Det framkom i en artikkel i utgaven av 10. oktober 1964 at Eftedal da hadde en samling på over 150 klubber.

Thor Arve skrev artikkelen Beat og atmosfære i tilfluktsrom om Larvik Ungdomsklubb, som kom på trykk i Poprevyen 1969 Vol. 4 Nr. 3.

Thor Arve ble på årsmøtet til Nanset IF 7. november 1964 valgt til arrangementssekretær for fotball. Han var fra 1960-årene også medlem av styret til Larvik Ungdomsklubb som sekretær. Thor Arve ble på årsmøtet i januar 1971 valgt som nestformann.

Thor Arve ble i 2023 av daværende ordfører Erik Bringedal utnevnt til Æresrocker av Larvik.

Thor Arve Eftedal Bilde stilt til disposisjon av Thor Arve Eftedal

Thor Arve svarte følgende på Bøkebloggens spørsmål om hvordan han fikk navnet Tommy Dodd«Jeg ble kalt for Dodd i oppveksten, og da vi skulle starte profesjonelt i 1971 syntes vi Tommy Dodds hørtes greit ut.»

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *