Årets gullkomfirmant fra Tjølling som har en karriere som står til gull!

-Hva er ditt fulle navn, og i hvilken kommune er du født?

Lars Hanseid, født i Sandefjord i 1959. Vokste opp på Sannes i Tjølling i fantastiske omgivelser med Håkavika som vårt badested.

-Kan du fortelle litt om hva du vil fremheve fra barne- og ungdomsårene i Tjølling? Hvilke aktiviteter? Idrett? Foreninger?

Tror jeg hadde en ganske typisk oppvekst med gode venner. Oppvekst på landet betød mye ut i naturen, klatre i trær og 4H var populært. Min mor syntes jeg var superdyktig til å svømme så hun meldte meg på svømmekonkurranse i Farrishallen hvor jeg tror jeg kom nest sist, så det ble med det når det gjaldt aktiv idrett. Senere i livet har det blitt mest sykling og turer i naturen.

-Når avla du examen artium? På hvilket skole? På hvilken linje?

Siden vi bodde nærmere Sandefjord enn Larvik, begynte jeg på Reallinjen ved Sandefjord Gymnas. Etter to år på gymnaset tok jeg et hvileår og søkte meg til USA som AFS student. Et år i Michigan som Senior på High School gjorde underverker med engelsken og skulle gi mersmak på andre måter, mer om det senere. Men først så var det hjem til Tjølling for å fullføre gymnaset, da i Larvik med det resultat at jeg var rødruss i Larvik i 1979.

-Har du fremdeles kontakt med dine barndomskamerater i Tjøllling?

Oppveksten i Larvik og Tjølling var en viktig forankring for meg på flere måter. En trygg oppvekst er et viktig fundament for livet, og gjennom hele min karriere hvor jeg har vært utstasjonert i andre land, har vi hatt vår hytte i Håkavika som vår hjemmebase for å lade batteriene og holde kontakten med familie og venner. I en periode forsøkte jeg å samle mine barndomsvenner til sommerfest på hytta. Det var populært og for mange av vennene var det nok den eneste gangen i året de så hverandre selv om de bodde ikke så langt fra hverandre.

-Hvilken utdannelse har du? 

Etter et år i Ingeniørvåpenet så ble det to år på Telemark Ingeniørskole ved bygg og anlegg som det het da. Studiene der var spennende og jeg ville gjerne fortsette å studere. Da lokket USA og Michigan siden jeg hadde fått venner der og bodd der tidligere mens jeg gikk på High School. Jeg søkte meg til Michigan State Univerity hvor jeg tok en mastergrad i finans.

-Hvilke stillinger har du hatt? 

Med teknisk og økonomisk utdannelse i sekken, så ble min første jobb som finanskonsulent i NEBB (i dag en del av ABB) på skøyen i Oslo. To år senere startet min karriere i 3M som skulle vare i 35 år!

Det har blitt en fantastisk reise som startet med 3M Norge på Skjetten og som jeg nå er i ferd med å avslutte som Senior Vice President i 3M og ansvar for «Country Governance Europe, Middle East & Africa» og Managing Director for North Europe Region som inkluderer UK,Ireland og Norden.

I løpet av mine år i 3M har jeg vært utstasjonert i Ungarn, Russland, Belgia, USA, Danmark, Polen, Canada og England.

Januar 2020 flyttet vi fra London i Canada til London England rett før pandemien kom. Siden 3M er verdensledende på værneutstyr, includert masker, så ble det fort fokus fra myndighetene i England, siden vi også har vår største fabrikk for støvmasker der. Hadde faktisk hjemmekontor på hytta i Tjølling en periode vinteren 20-21 med teamsmøter med ulike lords og ministre i England for å sikre helsevesenet utstyr til sykehus, ikke bare i England men i hele Europa.

– Er arbeidskulturen til de ansatte forskjellig i de ulike landene? Du fikk altså oppleve Sovjetunionens siste dager. Hva vil du best huske fra de tre årene i Russland? Du var til stede i Moskva da Jeltsin stormet Det øverste sovjet i oktober 1993. Var du redd?

En viktig erfaring for meg tidlig i min karriere ble å starte opp 3Ms virksomhet i Russland som en av de første utenlandske selskap der etter Sovjetunionens fall. Det var en spennede tid hvor jeg opplevde Russland gå mot mer demokratiske tilstander, men også episoden der de bombet sitt parlament. Da det skjedde ga vi de ansatte fri slik at de skulle være i sikkerhet, men vi fikk etterpå høre at alle selgerne hadde vært tilskuere og stått i kryssilden for å få best utsikt til hva som skejdde. Var litt spesielt å sitte i sin leilighet å høre tre attackhelikopter gå over hodet og 30 sekunder senere se de på CNN, mens lokale barn lekte nede på gaten.

Jeg hadde vel ikke regnet med at en av mine siste oppdrag 30 år senere som europaansvarlig skulle bli å avslutte vår virksomhet i Russland på grunn av det som skjer nå med Ukraina.

– Tenk tilbake på tiden som unggutt i Tjølling i 1970-årene. Hva var det som fikk deg til å satse på en karriere innenfor næringslivet? Og hva var det som brakte deg til det utenlandske næringslivet?

Min far var sjømann og skipselektriker og var mye borte da jeg vokste opp. Det tror jeg var en viktig årsak til at jeg senere i livet fikk sterkt ønske om å se verden og komfortabel med å ta ansvar.

– Nå blir du pensjonist. Kommer du til å flytte tilbake til Norge? Du eier jo ei hytte i Tjølling?

Selv om vi nå har flyttet fra London til Oslo, så ser vi frem mot å tilbringe mye tid i Larvik og på hytta.

– Hvordan vil du bruke pensjonisttilværelsen? Kommer du til å bidra med noe i lokalmiljøet? Det lokale næringslivet kunne kanskje behøve din ekspertise. 

Har ikke helt bestemt hvordan jeg kommer til å engasjere meg, men blir nok ikke helt pensjonist. Uansett blir det uten tvil mer tid i båten og litt vedhogst til eget bruk samt kontakt med nye og gamle venner!

– Du har flyttet mye. Hva har kona og barna din ment om det? Stadig nye hjem, ny bekjentskapskrets, nye kamerater og nye skoler.

Min kone, Caroline, er fra Stockholm og vi har to voksne barn som har vokst opp med å gå på internasjonale skoler hvor de har samme akademiske system uansett land og er vant med nye elever hele tiden. Dette har vært en forutsetning for å kunne flytte rundt som vi har gjort.

Vi takker Lars for svarene og Bøkebloggen ønsker lykke til med pensjonisttilværelsen!

(Foto i saken er stilt til disposisjon av Lars Hanseid.)

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.comhvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *