Ukens bilde er av en ukjent teatergruppe i Larvik ca. 1920 til 1930. Var den kun på besøk, eller var den hjemmehørende her i kommunen? Hvem er de på bildet? Mannen med flosshatt og den oppovervendte mustasjen kan likne på den tyskfødte britisk-amerikanske skuespilleren Leo White, som spilte i en del Charlie Chaplin-filmer. Jeg er imidlertid sikker på at han aldri har vært innom Larvik.
Morten har også skrevet en artikkel om Larviks dramatiske forening på Lokalhistoriewiki.no. Her er en lenke til den artikkelen Larviks dramatiske forening – lokalhistoriewiki.no
Bøkebloggen retter en stor takk til Jan-Kristian Vikeiane Schriwer, som har sendt oss bilder av Finn Mehlum.

Finn Mehlum som Fader’n i en Fleksnes-episode. FOTO: NRK
Amatørteater har en lang historie i Larvik. Det dramatiske Selskap ble sannsynligvis stiftet i årene rundt 1810 etter mønster av tilsvarende selskaper, især i Christiania. Selskapet fikk fast lokale i Herregården i 1821. Direksjonen, med Abraham Bull som drivkraft, inngikk kontrakt med omreisende skuespillertrupper, som ga et visst antall forestillinger.
Flere foreninger hadde på 1900-tallet årlige markeder (sangere, typografer og seilere) som kun hadde teater på programmet. I lektor Stavnems tid etter den første verdenskrig var gymnasiastene flinke og flittige amatørskuespillere. Det ble også avholdt russerevyer.
I 1920- og 1930-årene hadde man De unges dramatiske klub.
Larviks dramatiske forening ble stiftet 7. mai 1924 med redaktør Carl Vogt som formann og ble høsten 1933 rekonstruert under Finn Mehlums ledelse. Foreningen spilte barnekomedier, farser, revyer og operetten Reservebaronen (med Harald S. Nielsen i tittelrollen).

De unges dramatiske klub. FOTO: Jacob Emanuel Ludwigsen / Larvik Museum
I disse årene oppførte også Sanitetsforeningen barnekomedier. Blant de medvirkende var Johan Dyring og Marie Sølsberg.

Ukjent teatergruppe i Larvik ca. 1920 til 1930. FOTO: Jacob Emanuel Ludwigsen / Larvik Museum
Larviks dramatiske forening gikk inn da Mehlum forlot Larvik i 1935. I stedet kom Larvik Roklobb og Larvik Turn & Idrettsforening på idéen å spille revy. Naturlig nok baserte man seg da på Larviks scenevante aktører.
Larvik Dramatiske Selskap ble stiftet 14. mars 1941 med Karl Andresen som formann i direksjonen. Per Museth var kapellmester. Selskapet satte opp revyer og lystspill. Det holdt det gående til 1960-årene. Under Larviks bys 300 års jubileum ble medlemmet av «Dramaten», Hans Chr. Solberg, engasjert til å spille grev Ulrik Frederik Gyldenløve.
Den første russerevyen etter den andre verdenskrig ble satt opp på Munken kino i 1976. Så drøyde dem fem år til neste revy, «The Russet Show». Fra da av har det blitt oppført russerevyer de fleste år.
I 1982 ble Larvik Teaterforening stiftet. Blant medlemmene inngikk Per Thorstensen, Hans Erik Gjertsen og Tom Sletsjøe. I 1984 satte man opp revyen Kork i køen, i 1986 revyen Som pælær på ei snor og i 1990 barneforestillingen Jonas i jungelen. Ensemblet opererte mest i genrene revy, kabaret og barneteater, ofte i samarbeid med Larviks ballett- og dansekrefter. Larvik Teaterforening ble lagt ned i 2019. Larvik Teater avholdt sitt første årsmøte 14. februar 2019.
Det har også blitt arrangert russerevyer og en del bygderevyer.
Morten Bakkeli
Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.