Med sine 14 år er Oskar den yngste personen i vår serie med lokale profiler.

Oskar Alexander Kowalczyk (født 20. januar 2009 i Skien) er styrkeløfter og svømmer. Han har akondroplasi, som er den vanligste formen for kortvoksthet med forandringer i skjelettet (skjelettdysplasi).

Oskar Alexander Kowalczyk tok to gull i styrkeløft i verdenslekene 29. juli 2023. Foto: Anita Meyer Iversen (Gjengitt med tillatelse av Heidi Elisabeth Meyer Iversen).

Foreldrene er logoped Heidi Elisabeth Meyer Iversen (1980–) og sykepleier med mastergrad Katarzyna Labacz-Kowalczyk (1971–). Heidi er født i Stavanger og oppvokst i Larvik, mens Katarzyna er født i Elk i Polen. Hun flyttet til Norge i 2003.

Oskars barndomshjem er «Lykkestad» (Skogveien 34) på Nanset i Larvik kommune.

Han går på Skagerak International School i Sandefjord.

Oskar fortalte følgende i et intervju med Bøkebloggen, som ble lagt ut på nettet 29. juli 2023: «Foreldrene mine meldte meg på alle slags sporter gjennom årene for å få meg til å finne ut hva jeg likte. Den første ordentlige sporten jeg begynte med var taekwondo, da jeg var fem år gammel. I årenes løp har jeg prøvd fotball, håndball, dansing, hip hop og roing, men endte med å lande på bryting, svømming og vektløfting […] Jeg har vært i bassenget siden jeg var ett år gammel, men sluttet med bading da jeg begynte på skolen. Jeg begynte med ordentlig svømmetrening da jeg var elleve år. Bryting startet jeg med i andre klasse til det stoppet opp under koronapandemien av visse grunner. Jeg har drevet med vektløfting siden mars i år.»

Oskar fortalte også i det ovennevnte intervjuet at han som barn så på TV-serien Sånn er jeg og sånn er det. Der var det en episode som handlet om en kortvokst gutt som het Tomas. Han forlenget beina sine for å bli høyere, og det inspirerte Oskar. I 2018 og 2019 forlenget han beina sine med 7.5 cm. Tomas drev også med mange sporter, og det ble også Oskar veldig inspirert av.

Oskar deltok i de åttende verdenslekene for kortvokste (8th World Dwarf Games), som ble avholdt i sportshøyskolen i Köln 28. juli–5. august 2023. Utøvere fra cirka 20 forskjellige nasjoner fra hele verden konkurrerte i lekene.

Oskar Alexander Kowalczyk tok to gull i styrkeløft i verdenslekene 29. juli 2023. Foto: Anita Meyer Iversen (Gjengitt med tillatelse av Heidi Elisabeth Meyer Iversen).

 

Oskar Alexander Kowalczyk tok sølv og bronse i verdenslekene 4. august 2023. Foto: Anita Meyer Iversen (Gjengitt med tillatelse av Heidi Elisabeth Meyer Iversen)

Oskar vant 29. juli to gullmedaljer i styrkeløft i 44 kg åpen klasse for beste løft i benkpress (60 kg) og best totalt av tre løft (145 kg). Han vant 4. august en sølvmedalje på 25 meter medley, en bronsemedalje på 25 meter rygg samt en fjerde plass på 25 meter fri og 100 meter medley i svømming.

Oskar Alexander Kowalczyk med sølv- og bronsemedaljen fra verdenslekene. Foto: Anita Meyer Iversen (Gjengitt med tillatelse av Heidi Elisabeth Meyer Iversen)

Petter Malm er svømmetreneren hans.

Oskar ble invitert til lunsj med ordfører Erik Bringedal på dennes kontor 9. august. Se sak fra lunsjen her.

Oskar fortalte dette om utfordringene om det å være kortvokst i hverdagslivet: «Den største utfordringen jeg støter på i hverdagen min som kortvokst er å rekke opp til ting. Hjemme sliter jeg ikke veldig med det, siden jeg bruker krakk rundt på kjøkkenet og sånt. Noe som mange ikke vet, er at jeg ofte sliter med å rekke ned til ting. Når jeg sitter på en stol eller i bilen, er det ikke ofte jeg greier å rekke ned til ting på gulvet. Jeg sliter med å ikke rekke beina ned i gulvet for å avslappe dem. Jeg er også ikke like rask som alle andre når det kommer til løping, gåing, svømming og alt som har med bevegelse å gjøre. Det er vanskelig å stå stille og sitte uten ryggstøtte i lange perioder på grunn av at jeg blir sliten av ståingen og får vondt i ryggen av sittingen. Utenom det sliter jeg ikke med så mye, bortsett fra med noen stygge kommentarer sjeldne ganger.»

Morten Bakkeli

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *