Det er ikke mange larvikinger som har gått til topps i internasjonale mesterskap. Vi kan nevne skøyteløperen Bjørg Eva Jensen, som vant OL-gull i 1980, og travkusken Ulf Thoresen, som vant flere VM-titler. En 14 år gammel gutt, Oskar Alexander Kowalczyk, føyde seg i går til denne eksklusive rekken. Han deltar i disse dager i det åttende verdenslekene for kortvokste (8th World Dwarf Games), som avholdes i sportshøyskolen i Köln 28. juli–5. august 2023. Det er det aller første verdensmesterskapet som Oskar har deltatt i. Utøvere fra cirka 20 forskjellige nasjoner fra hele verden konkurrerer i årets leker.

Den nybakte verdensmesteren tok seg tid til å svare på spørsmålene fra Bøkebloggen i går kveld.

Gratulerer med gullmedaljene i styrkeløft, Oskar. Vi vet at du har full støtte av din familie. Er det mange fra Larvik der nede som heier på deg?

– Mammaene mine [Heidi Elisabeth Meyer Iversen og Katarzyna Labacz-Kowalczyk – forf. anm.], lilleboren min og jeg dro ned til lekene den 27. juli. Fetterne mine, Jakub og Colin, tanten min Anita og mormoren min Unni Gro skal komme ned den 2. august for å heie, pluss massevis av familie og venner som heier hjemme fra i Norge.

Du skal delta i svømming på fredag. Hvilke distanser?

– Jeg skal svømme 25 meter rygg, 25 meter fri, 100 meter medley og 25 meter butterfly. Det er kortere distanser i forhold til de som jeg svømmer på vanlige stevner, men jeg regner med at det er grunn av at det er bare kortvokste som skal konkurrere.

Er du bedre i vektløfting enn i svømming?

– Jeg tror at jeg er like god i både vektløfting og svømming. Det er vanskelig å sammenligne begge sportene med hverandre.

Hva var det som fikk deg til å begynne med idrett? Hvor gammel var du da?

– Foreldrene mine meldte meg på alle slags sporter gjennom årene for å få meg til å finne ut hva jeg likte. Den første ordentlige sporten jeg begynte med var taekwondo, da jeg var fem år gammel. I årenes løp har jeg prøvd fotball, håndball, dansing, hip hop og roing, men endte med å lande på bryting, svømming og vektløfting. Nå har det dessverre ikke vært bryteklubb på en stund, men jeg elsket bryting skikkelig, og jeg håper at den kommer tilbake.

Jeg har vært i bassenget siden jeg var ett år gammel, men sluttet med bading da jeg begynte på skolen. Jeg begynte med ordentlig svømmetrening da jeg var elleve år. Bryting startet jeg med i andre klasse til det stoppet opp under koronapandemien av visse grunner. Jeg har drevet med vektløfting siden mars i år.

Hvem har du som trener?

– Petter Malm er svømmetreneren min. Han er én av de beste trenerne jeg har hatt i livet mitt. Han passer godt på at alle lagkameratene og jeg svømmer så bra vi kan. Petter tar god tid på å forklare oss  hva vi kan gjøre for å bli bedre. Han er kjempesnill og hyggelig. Petter behandler meg akkurat som de andre på laget. Det setter jeg veldig stor pris på, siden det har vært hendelser hvor folk enten har behandlet meg som om jeg ikke kunne, eller at de bare lot meg gjøre hva jeg ville. Det liker jeg ikke, siden jeg vil bli respektert som alle andre, og det er Petter mester på.

Har du noen rollemodeller blant kortvokste? Skuespilleren Peter Dinklage er jo kjent, men vi i Bøkebloggen har ikke hørt om kortvokste idrettsutøvere.

– Da jeg var liten så jeg på en TV-serie som het Sånn er jeg og sånn er det. Der var det en episode som handlet om en kortvokst gutt som het Tomas. Han forlenget beina sine for å bli høyere, og det inspirerte meg. Så i 2018 og 2019 forlenget jeg beina mine med 7.5 cm. Jeg er veldig fornøyd med det i dag. Tomas drev også med mange sporter, og det ble jeg også veldig inspirert av.

Du er til daglig elev ved Skagerak International School i Sandefjord. Dine klassekamerater kommer vel til å behandle deg som helt når du starter på skolen til høsten?

– Jeg følte meg veldig velkommen på Skagerrak da jeg først begynte der i syvende klasse. Jeg kan ikke vente til å starte opp igjen for å møte kameratene mine på skolen igjen.

Som kortvokst er det en del utfordringer som møter deg i hverdagslivet. Kan du fortelle hvilke?

– Den største utfordringen jeg støter på i hverdagen min som kortvokst er å rekke opp til ting. Hjemme sliter jeg ikke veldig med det, siden jeg bruker krakk rundt på kjøkkenet og sånt. Noe som mange ikke vet, er at jeg ofte sliter med å rekke ned til ting. Når jeg sitter på en stol eller i bilen, er det ikke ofte jeg greier å rekke ned til ting på gulvet. Jeg sliter med å ikke rekke beina ned i gulvet for å avslappe dem.

Jeg er også ikke like rask som alle andre når det kommer til løping, gåing, svømming og alt som har med bevegelse å gjøre. Det er vanskelig å stå stille og sitte uten ryggstøtte i lange perioder på grunn av at jeg blir sliten av ståingen og får vondt i ryggen av sittingen. Utenom det sliter jeg ikke med så mye, bortsett fra med noen stygge kommentarer sjeldne ganger.

Hvilke planer har du for framtida? Kommer du til å fortsette din idrettskarriere?

– Jeg skal gjøre ferdig skole samt få meg en god jobb og familie. Jeg tenker å fortsette med svømming når jeg blir eldre og prøver å bli parautøver.

Hvordan har du feiret dine to seire?

– Vi feiret mine seire i styrkeløft med å spise ute på KFC, men seieren min er ennå ikke ferdig, siden jeg skal konkurrere i svømming fredag den 4. august, så vi får se åssen det går.

Den sympatiske og målbevisste unge verdensmesteren avslutter med følgende ord: «Tante Anita satte opp en spleis for å hjelpe oss å komme ned hit, og vi er takknemlige får all hjelpen vi har fått.»

Vi i Bøkebloggen ønsker på vegne av våre lesere og oss selv Oskar en riktig god fortsettelse på mesterskapet. Vi håper på gull i svømming også!

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *