Ordfører Birgitte Gulla Løken fremmet i de kommunale organer et forslag om at mannen bak De hvite bussene, Niels Christian Ditleff, måtte få en plass oppkalt etter seg. Avdukingen av Niels Christian Ditleffs plass skjedde i går klokka 10:00. De inviterte gjestene var blant annet daglig leder for Hvite busser, Ole Johnny Hansen, Ragnar Kløverød og Kolbjørn Hem fra kommunen samt Morten Bakkeli for Bøkebloggen.

Ordfører Birgitte Gulla Løken ved siden av skiltet som viser at dette er Niels Christian Ditleffs plass. Foto:Morten Bakkeli

Morten Bakkeli Foto: Morten Bakkeli

Daglig leder for Hvite busser, Ole Johnny Hansen, var én av de inviterte gjestene. Foto:Morten Bakkeli

Det var Kløverød som trakk bort dekket til skiltet som viste til plassens navn, og det var Løken som døpte den. Deretter holdt hun en tale, der hun fortalte om Ditleffs liv og allsidige virke. Ole Johnny Hansen ble overrasket, fordi han ikke visste at Ditleff også var tegner. Løken sa i sin tale at denne saken berørte henne personlig, fordi hennes svigerfar var én av de fangene som ble fraktet hjem til Norge i De hvite bussene.

Hun forklarte også at det var da hun leste Morten Bakkelis artikkel om Niels Christian DitleffBøkebloggen at hun ble kjent med denne delen av larvikshistorien.

Været viste seg fra sin aller beste side på frigjøringsdagen. Niels Christian Ditleffs plass ligger ved krysset Øvre Bøkeligate/Dalheimveien.

Bøkeskogen Foto:Bøkebloggen

Ole Johnny Hansen hadde imidlertid en liten innvendelse. Han syntes det var uheldig at skiltet ble plassert like ved en søppelkasse og mente at det burde flyttes et annet sted på plassen.

Morten Bakkeli.

Det er laget et fjernsynsspill, «De hvite bussene», om forhistorien til Folke Bernadotte-aksjonen som reddet danske og norske sivile fanger fra tyske konsentrasjonsleire våren 1945. Se spillet her.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *