Johanna Ludvigsen ble født 6. februar 1933 på Østbystranda, Tjølling, og døde 7. juni 2019. Hun var datter av Kristen Anton Ludvigsen og Magna f. Lauritzen, som begge kom fra Østby Nordre. I 1970 kjøpte Johanna bruksnummer 37 under gården Østby Søndre («Sjøstrand») av sin far. Der bodde hun til hun i 2004 flyttet inn i ny leilighet på Tjøllingvollen, hvor Handelslaget tidligere lå. Johanna giftet seg aldri.

For mange i Tjølling var hun bare Johanna på Posten. De fleste forbinder henne med postkontoret, først på Viksfjord stoppested, senere på Tjøllingvollen. Johanna startet som telefondame på Tjølling sentral i 1949 og arbeidet der i fem år fram til den ble nedlagt. Telefonsentralen lå på Tjøllingvollen, hvor Jotron nå befinner seg.

Det var stasjonsmester Arne Lippert på Lauve som nærmest fikk presset Johanna til tjeneste for både post og jernbane på Viksfjord stoppested. I et intervju i Østlands-Postens utgave av 5. februar 2013 i forbindelse med hennes 80-års dag fortalte hun:

«Jeg betjente både postkontoret og jernbanestasjonen. Det var ganske mye å gjøre. Folk kom gjerne og hentet posten. Ofte måtte de vente til postsekkene kom med toget, og da ble det jo tid til å slå av en prat. På stasjonen hadde jeg både billettsalg og godsbetjening. Mye gods ble sendt med toget den gang og Handelslaget fikk alle sine varer med toget. Jeg måtte håndtere alt fra reisegods til griseslakt og levende høner»

Foto: Rummelhoff, Bartholmæus/Norsk Jernbanemuseum

Foto: Rummelhoff, Bartholmæus/Norsk Jernbanemuseum

Foto: Rummelhoff, Bartholmæus/Norsk Jernbanemuseum

Da Johanna begynte på Viksfjord stoppested i 1955, var det fortsatt mange grinder å betjene der. I 1956 ble grindene automatisert. I Ruth Klokkerhaugs minneord over venninnen, som kom på trykk i Østlands-Postens utgave av 22. juni 2019, skrev hun at Johanna ikke én eneste gang glemte å åpne eller lukke dem. I minneordet erindret Klokkerhaug noe som en dame en gang hadde sagt til henne: «Johanne gleder seg med oss når det er gode nyheter på posten og har sympati med oss når det blir mange regninger.»

Foto: Norges Postmuseum-Maihaugen

Se «Stempelkatalog 3283 Viksfjord, Tjølling kommune, Vestfold på denne linken.

Det ble 21 år på Viksfjord før ekspedisjonen ble nedlagt 1. november 1976. Posten ble samlet på «nye» Tjodalyng postkontor på Tjøllingvollen, og der ble Ludvigsen poststyrer. På Viksfjord hadde hun vært alene, på Tjodalyng postkontor skulle hun styre et kontor med opptil tretten ansatte, budene iberegnet.

Det må også nevnes at Johanna tok utrolig godt vare på Rolf Møller som var fast gjest i lunsjene på postkontoret. Og Rolf var den eneste av innbyggerne som slapp innenfor skranken til Johanna.

Ludvigsen arbeidet i 21 år på postkontoret til hun gikk av med pensjon. Postvesenet var hennes arbeidsplass i 42 år.

Foto: Terje Ludvigsen

I mer enn tredve år deltok Ludvigsen i flere turmarsjer rundt om i Vestfold og Telemark med gode venninner.

Johanna døde 7. juni 2019, 86 år gammel.

 

Morten Bakkeli

 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsen her.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *