Østlands-Posten ble under Pressens Faglige Utvalgs møte 30. august 2023 felt for å ha brutt punkt 4.14 to ganger. I sitt tilsvar skriver ØPs ansvarlige redaktør Eirik Haugen at han og redaksjonen ikke har gjort jobben godt nok, og at de skal gå grundig gjennom alt som ble sagt på møtet.

En kan undres på om Haugen makter å gjennomføre de drastiske tiltakene som skal til. Han har levd i den forvillelsen at Larviks befolkning har tillit til Østlands-Posten og dens journalister. Kanskje har han oppriktig trodd at den har vært populær og høyst elsket. Da må kommentarene til artikkelen om møtet i PFU, som ble lagt ut på Bøkebloggen 30. august 2023 ha vært som en kalddusj for ham. Én leser skrev at avisa fortjente denne smellen. Nå kan vel kanskje Haugen påstå at Bøkebloggen blir lest av personer som ikke akkurat er så begeistret for Østlands-Posten. På avisas egen Facebook-side skrev en leser  som en kommentar at den har endret seg til det verre, prøver å ligne tabloidavisene og fortjener denne kritikken. Kommentaren har fått 13 liker.

Avisa har journalister som åpenbart liker å krenke mennesker, først Cato Nordahl og så LO-lederen som i affekt uttalte noe han senere angret på. Østlands-Posten må forstå at det er en hevdvunnen regel at noen ganger må mennesker beskyttes mot seg selv. En skal være ytterst forsiktig med å trykke uttalelser fra intervjuobjekter, som har vært i pressede situasjoner. Et minstekrav må være at de blir forelagt artikkelen på forhånd.

Jeg har lest eldre artikler og intervjuer, som har blitt foretatt av Eva Aaserud og Janke Mürer. De fornærmet ingen. Så vil vel noe si at dagens medieverden krever tøffe journalister. Jeg tror at mange hadde likt at Østlands-Posten ville ha kommet med kritiske artikler om politikere samt skrevet om snusk og fusk i byggesaker. Problemet er at avisa beskytter politikerne. Den har en mangeårig illvilje mot å støtte standpunktene til «mannen og kvinnen i gata». ØP har heller foretrukket å alliere seg med de mektige kreftene i kommuneapparatet. Elin Ørjasæther skrev i sin kommentar på Bøkebloggen at avisa beskytter politikere som truer og trakasserer sivile borgere. Det er sterke, men sanne ord. Jeg synes at redaktør Haugen burde vurdere ansettelsesforholdet til de journalistene som gir avisa et dårlig ry og som ødelegger tilliten den har til leserne.

Nå skal jeg ikke gi Eirik Haugen ansvaret for det som har vært typisk for ØP fra før hans redaktørtid. En kan likevel merke seg avisas vedvarende distansering til «mannen og kvinnen i gata» fra Jan L. Næss’ år som redaktør og fram til dagens Amedia-eide utgave.

Man opplevde hvordan avisa i 1984-1985 tok avstand fra Torstrand-beboernes kamp for å få Elveveien. To medlemmer av Elveveikomitéen hadde i 1984 gjennom en lynaksjon blant beboere i Reipbanegata og Frankendalsveien fått inn over 300 underskrifter. Da de om kvelden skulle levere lista til Østlands-Posten, ble de møtt av en stemme som tørt gjennom et callingapparat sa: «Legg det i kassen». De følte seg avvist. Det må tilføyes at Nybrott hadde en stor og fyldig reportasje om kampanjen. Nybrott torde der ØP tiet.

Det var en tid snakk om at man kunne bygge Elveveien ferdig fram til kommunegrensen mot Hedrum, og at trafikken kunne føres over Yttersøveien på Hovland. I en lederartikkel i Østlands-Posten stod det underforstått at det var ille at Torstrand-folk skulle overføre trafikkproblemene til de vakre villaene på Hovland. Selv om Torstrand-beboerne hadde slitt med trafikkproblemer i rundt 20 år, var det i dette tilfellet bare snakk om en overgangsperiode på noen få år.

I spørsmålet om Sylvette på Tollerodden allierte ØP seg med flertallet i Larvik kommunestyre, selv om journalist Per Marvin Tennum senere måtte innrømme at flertallet av Larviks innbyggere i en meningsmåling uttrykte at de var mot Sylvette på Tollerodden.

ØP har i svært mange år slitt med å være genuint folkelig. Jeg foreslår at redaktør Haugen – uten nødvendigvis å avsløre hvem han er – spør «mannen og kvinnen i gata» om hva de synes om avisa og om hvilke saker den burde skrive om. Det er tross alt de som utgjør grunnstammen blant ØPs abonnenter. De er mange flere enn Larvik kommunestyres 41 medlemmer og de få særdeles rike næringsdrivende, som avisa nå har alliert seg med.

Morten Bakkeli

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *