Å være på skøytelandslaget har blitt en helårsbeskjeftigelse. Nåtidens utøvere har et stort apparat rundt seg: Trenere, assistenttrenere, fysioterapeuter, massører, kokker og sponsorer. Da Else Marie tok en andreplass under skøyte-VM i 1947 var det knapt noe som het et landslag. En landslagstrener fantes ikke. Et par korte treningskurs og litt trening med Håkon Pedersen var alt. Det innebar at egentreningen var viktigst. Det var Else Maries styrke. Jeg synes at Larvik burde hedre denne foregangskvinnen. Hvorfor ikke la henne få en plass oppkalt etter seg i Bakparken tvers overfor barndomshjemmet? Den vil ligge nær Reidar Teigens plass.

Foto: Bøkebloggen

Else Marie Karlsen (født Christiansen 13. mai 1921 på Torstrand, død 19. september 2017 i Rekkevik) var skøyteløper og tidligere næringsdrivende. Hun representerte Idrettsforeningen Fram, Larvik. Foreldrene var Adolf Laurentius Christiansen og Otilie, f. Andersen. Barndomshjemmet var Torstrands torg 3. Else Marie giftet seg på pinseaften 15. mai 1948 med Harry Wiik Karlsen. Han var også skøyteløper og representerte Idrettsforeningen Fram. De fikk datteren Kari. Else Marie drev dagligvareforretningen H. Krististansens Eftf. på Skreppestad 1947-1969.

FOTO: Ludwigsen. Bilde stilt til disposisjon av Kari Wiik Karlsson

Hun var aktiv som skøyteløper fra sesongen 1937/1938. Fem år av hennes karriere gikk tapt på grunn av den andre verdenskrig. Hvis ikke den hadde vært, kan vi lure på hva Else Marie hadde prestert etter at Laila Schou Nilsen la skøyene på hylla i 1940 og før Randi Thorvaldsen begynte sin jakt på NM-troféer i 1946. Else Marie la opp etter sesongen 1947/1948.

Hun ble nummer to i allround-NM for damer på Rjukan stadion 1.-2. februar 1947. Randi Thorvaldsen vant samtlige distanser. Else Marie ble nummer tre både på 500 m og 1500 m samt nummer fire både på 1000 m og 3000 m. Under kretsmesterskapet, som ble avholdt på Lystlunden i Horten 23.–24. februar 1947, ble hun kåret til kretsmester. Hun sikret seg en overbevisende andreplass i allround-NM for damer på Fram stadion 21.–22- februar 1948. Randi Thorvaldsen vant også her samtlige distanser. Else Marie kom som nummer to på 500 m, 1500 m og 3000 m, men ble nummer fire på 1000 m etter et fall.

Hun tok en andreplass i allround-VM for damer på Marienlyst stadion i Drammen 8.-9. februar 1947. Finske Vernè Lesche var overlegent best og vant sitt andre VM på rad. Hun vant samtlige enkeltdistanser, mens Else Marie kom som nummer fire både på 500m og 3000 m samt som nummer tre både på 1000 m og 5000 m. Det ble imidlertid ikke delt ut medaljer. Else Marie fikk to skjeer.

Else Marie satte personlig rekord med 52,0 på 500 m under kretsmesterskapet på Lystlunden i Horten 23. februar 1947. Hennes personlige rekord på 1000 m, 1.52,4, ble satt under Frams nasjonale aftenløp på Fram Stadion 20. februar 1947.

Else Marie satte personlig rekord med 2.51,9 på 1500 m under Sandefjord Skøyteklubbs klubbmesterskap med gjester fra Fram på Bugården Idrettsplass i Sandefjord 4. mars 1947. Den personlige rekorden på 3000 m, 6.10,3, satte hun under Rjukan Idrettslags nasjonale skøyteløp for jenter, gutter, damer og junior B på Rjukan stadion 7. mars 1948.

FOTO: Ukjent. Else Marie Christiansen under skøyte-VM i samløp med Maggie Kvestad fra Oslo. Bilde stilt til disposisjon av Kari Wiik Karlsson

Else Marie satte personlig rekord med 11.28,6 på 5000 m under allround-VM for damer på Marienlyst Stadion i Drammen 9. februar 1947.

I avsnitt nr. 9 av serien Larvik-distriktets idretts-folk (som stod på trykk i Østlands-Postens utgave av 16. april 1947) avslørte Else Marie overfor signaturen E. — No.—. (Einar Nord) at det måtte være hennes far, som hadde ansporet henne til å gå så iherdig inn for skøytesporten. Hun mente at den store framgangen denne vinteren skyldtes at hun hadde vært med på et treningskurs på Sollihøgda tidlig i vinter og ett på Kongsberg ved nyttårstider, at Håkon Pedersen var nede på Fram og underviste litt en lørdag samt at det ikke var blitt så rent lite trening. «Du har drevet med andre idretter også?» spurte journalisten. Else Marie svarte: «Det er så lite det. Jeg har spilt litt håndball. Om sommeren blir det selvfølgelig atskillig seilsport; det er jo ikke nettopp idrett, men en god og frisk sport er det i hvert fall.»

Det ble tirsdag 4. september 1945 sammenkalt til et konstituerende møte i Idrettsforeningen Frams klubbhytte for å etablere en håndballgruppe. Else Marie ble valgt til sekretær for håndballgruppas styre. Hun hadde dette vervet fram til årsmøtet 29. oktober 1946. Else Marie spilte også på laget.

Under allround-NM på skøyter for damer på Lillehammer 2.–3. februar 1946 deltok også sovjetrussiske skøyteløpere. Else Marie særlig god venn med Tatjana Karelina og fikk som minne ett av de hederstegnene hun hadde fått av Sovjetstaten for fremragende idrettsprestasjoner.

Else Marie uttalte følgende som et apropos til Bjørg Eva Jensens tredjeplass i skøyte-VM på Hamar i Østlands-Postens utgave av 14. januar 1980: «Det var ikke sånn den gangen! Treningsopplegget var mer så som så. Men så hadde vi tid til å ha det moro. Og vi jenter var det nesten ikke noen som brydde seg om. Tro ikke at vi hadde noen egen trener. Ville vi bli til noe, måtte vi klare oss sjøl. Gå inn for det så godt vi kunne.»

En stor takk til datteren Kari Wiik Karlsson for supplerende opplysninger.

Morten Bakkeli

 

Les saken om «Den skrivende prestefruen» her. 

Les saken om «Larviks trekkspillkonge» her. 

Les saken om » Larviks første norgesmester i bordtennis» her. 

Les saken om «Den feirede operasangeren fra Skalleberg» her. 

Les saken om Johanna på Posten her. 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsenher.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *