Rolf Sannes (født 16. mai 1915 i Larvik, død 13. november 1944 i Austmarka) var motstandsmann (kurér). Han var sønn av «handlende» Nils Severin Sannes og hustru Grete Amalie, f. Næss. Faren var født i Tjølling, mens moren var født i Brunlanes. Ved fødselen bodde de i Strandgata 45 på Torstrand. Rolf giftet seg i mai 1939  med Anne Pettersen. De bosatte seg i «Grønheim» på Nanset, nåværende Bergheimveien 19.

Strandgata 45 på Torstrand.

Bergheimveien 19 på Nanset.

Rolf ble nummer én i 60 meter løp og nummer to lengdesprang for elever i 7. klasse i den årlige idrettskonkurransen mellom Torstrand skole og Romberggata skole, som ble holdt på Fram Stadion 22. september 1928. Året før hadde han blitt nummer to i 60 meter løp for elever i 6. klasse. Under et stevne på Frams skøytebane 12. mars 1936 gikk Rolf til topps i konkurransen 500 meter sparkstøtting med tiden 1.58,2. På 1930-tallet spilte han fotball for Fram, men meldte i 1934 overgang til Larvik Turn. I 1935 var Rolf imidlertid tilbake på Frams lag igjen.

Rolf Sannes. Foto stilt til disposisjon av Ronny Sannes.

Han ble ansatt som forsikringsmann i Norske Folk og viet seg til motstandsarbeid under den andre verdenskrig. Rolf var den første tiden hovedmottakeren for illegale aviser i Larvik-distriktet. Han ble deretter medlem av Mi IVs kurértjeneste. Etter at Rolf ble ettersøkt av Gestapo, valgte han og kona å flykte til Sverige og stasjonere seg der. Deres fireårige datter Berit ble igjen hos morens foreldre på Yttersø gård i Hedrum. Rolf tilhørte «de hvitkledte», en gruppe nordmenn som var blitt opplært til å utføre spesialoppdrag i Norge. Det kunne innebære å ta imot våpenslipp, likvidere farlige nazister, bortføre angivere eller foreta sabotasje. Som kurér og medlem av «de hvitkledte» reiste Sannes mye. Han kom hjem annenhver søndag og var hjemme hos kona i tre dager ad gangen.

Kona Anne Sannes. Foto stilt til disposisjon av Ronny Sannes.

Mandag morgen 13. november 1944 var to lastebiler på vei fra Samvirkelaget på Austmarka østover skogen for å hente ved. I den første bilen satt Einar Kjellerhullet og Hans Bråten. I den andre bilen satt Hans Amundsen og to kurérer som skulle til Sverige. Én av dem var Rolf Sannes fra Larvik. Egentlig skulle de to karene ha gått skogleies til Sverige, men på grunn av dårlig tid tok de sjansen på å sitte på med lastebilen. Rolfs kone, Anne, ventet på ham i Sverige.

Anne og Rolf. Foto stilt til disposisjon av Ronny Sannes.

Bilene ble stanset av en tysk grensepatrulje på åtte mann rett øst for Sunddamsaga. Tyskerne ville se passene. Den første bilen slapp greit igjennom kontrollen. I den andre bilen begynte Rolf å fomle, idet han skulle finne fram passet. Tyskerne fattet mistanke. Samtlige ble kommandert ut av bilen. Det ble skikkelig spetakkel da tyskerne oppdaget at kurérene hadde soveposer, proviant og pistoler av engelsk merke i sekkene. Rolf sprang i sikk sakk i full fart inn mot skogen, i retning mot Sverige, men ble skutt i ryggen av en maskingeværsalve. Han døde momentant.

Rolf ble begravd på Liermoen, der han lå til freden kom. Fredsvåren 1945 beordret hjemmefrontsoldater NS-medlemmer til å grave opp levningene. Han fikk sitt siste hvilested i hjembyen Larvik. Rolf ble bisatt fra Larvik kirke 14. juli 1945. Hjemmefronten satte samtidig opp et kors på gravstedet på Liermoen til minne om hendelsen. Det nåværende korset ble laget av Øyvind Hamletsen.

Korset på gravstedet på Liermoen.
Foto: Ivar Jonassen.

På stedet hvor Rolf ble skutt i hjel, på nåværende Fylkesvei 203 (Mitandersforsvegen) omtrent 3,5 kilometer fra Austmarka sentrum, reiste Austmarka Arbeiderungdomslag 17. mai 1954 en minnestein med følgende tekst:

Til minne om kurer Rolf Sannes, Larvik. Født 16.5.1915. Skutt av tyskerne 13.11.1944.
Kjemp for alt hva du har kjært, dø om så det gjelder. Da er livet ei så svært, døden ikke heller.

Minnesteinen over Rolf. Foto: Yngve Bekken

Rolf var medlem av Norges Kommunistiske Parti.

Stor takk til Ronny Sannes, som stilte bilder av bestefaren til disposisjon, samt til Jan Einar Bredal og Roy Olsen for opplysninger om adressen på Nanset.

Morten Bakkeli

 

Les saken om»Offiseren og gentlemanen fra Nanset» her. 

Les saken om «Krigshelten som ble båtkonstruktør» her. 

Les saken om «Larviks første skøytedronning» her. 

Les saken om «Den skrivende prestefruen» her. 

Les saken om «Larviks trekkspillkonge» her. 

Les saken om » Larviks første norgesmester i bordtennis» her. 

Les saken om «Den feirede operasangeren fra Skalleberg» her. 

Les saken om Johanna på Posten her. 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsenher.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *