Honoria «Noni» Bonnevie Segelcke (født 20. januar 1921 i Larvik) er en motstandskvinne fra den andre verdenskrig. Foreldrene var ingeniør ved Treschow-Fritzøe tresliperi, Lorentz Henrik Segelcke (1891–1968) og husmor Lajla, f. Hiorth (1893–1987). Faren ble født i Larvik, og moren ble født i Kristiania. Segelcke vokste opp i Nedre Fritzøegate 3 på Langestrand, som i dag er Fritzøe jernverksmuseum.

Foto: 1881.no

Segelcke bestod i 1939 eksamen ved toårig handelsgymnasium i Sandefjord med karakteren meget godt. Hun flyttet etterpå til Oslo for å arbeide. Der ble Segelcke knyttet til motstandsbevegelsen som kurér. Hun var engstelig for at det hun leverte videre skulle havne i gale hender. Segelcke fikk ting fra folk som hun ikke kjente, og oppdraget hennes var å levere det til andre som hun ikke kjente. Segelcke kunne plutselig få beskjed om å flytte, og da måtte hun bytte hybel. Hun var aktiv helt til nettverket hennes ble rullet opp mot slutten av krigen, i januar 1945. Segelcke fikk da beskjed om at hun måtte forsvinne og flyktet til fjells. Hun greide å holde seg i skjul helt til freden kom 8. mai 1945.

Noni Bonnevie Segelcke 19, 20 år gammel. Bilde stilt til disposisjon av Per Wilhelm A. Segelcke.

Noni Bonnevie Segelckes brordatter, Nanna, fortalte i et intervju (som stod på trykk i Østlands-Postens utgave av 8. mai 2020) at hennes faster hadde svart følgende på spørsmålet om hvorfor hun ble kurér: «Men kjære deg da, det var en ære å bli spurt.» Det var mange år senere – etter å ha lest Eirik Veums bok Nådeløse nordmenn : Gestapo 1940–1945 at Nanna forstod hva Noni hadde ment: Det var ikke mange en kunne stole på.

Etter krigen deltok Segelcke i Oxford-bevegelsen, som engasjerte seg aktivt for å løse politiske og sosiale konflikter i forskjellige deler av verden. Hun reiste til Ruhrområdet for å hjelpe menneskene der under gjenoppbyggingen.

Segelcke spilte tittelrollen i Arnold Jacobys kriminalkomedie, Fru Spørck rydder opp, som første gang ble oppført av Larvik Dramatiske Selskap på Munken 5. mai 1942. Signaturen —d i Østlands-Posten skrev at den store tittelrollen ble spilt med stundesløs livfullhet av Noni Segelcke. Signaturen A.S i Nybrott skrev at rollen som fru Spørck passet godt for Noni Segelcke, og at hun kom meget bra fra denne krevende oppgaven. Anmelderen konkluderte med at hun løste sin oppgave på en måte som hun kunne være stolt av.

Noni Bonnevie Segelcke 100 år gammel. Bilde stilt til disposisjon av Per Wilhelm A. Segelcke.

Segelcke mottok 8. mai 2021 en minnemedalje, innstiftet av regjeringen, til personer som gjorde en særskilt innsats under den andre verdenskrig.

Hun er nå bosatt på Furuheim Sykehjem i Larvik.

Stor takk til Noni Bonnevie Segelckes bror Per Wilhelm A. Segelcke for supplerende opplysninger og for å ha stilt bilder til disposisjon for Bøkebloggen.

Morten Bakkeli.

 

Les saken om «Mannen bak de hvite bussene» her. 

Les saken om «Larvikingen som ble fagforeningspioner» her.

Les saken om «Krigsseileren som overlevde et opphold i «Østens Sachsenhausen»her. 

Les saken om «Krigshelten fra Larvik» her.

Les saken om»Offiseren og gentlemanen fra Nanset» her. 

Les saken om «Krigshelten som ble båtkonstruktør» her. 

Les saken om «Larviks første skøytedronning» her. 

Les saken om «Den skrivende prestefruen» her. 

Les saken om «Larviks trekkspillkonge» her. 

Les saken om » Larviks første norgesmester i bordtennis» her. 

Les saken om «Den feirede operasangeren fra Skalleberg» her. 

Les saken om Johanna på Posten her. 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsen her.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *