Bjørg Bakke Andersen (født 27. mars 1928 i Larvik) er en motstandskvinne fra den andre verdenskrig. Hennes stefar var bryggeriarbeider Harry Andresen og moren var hushjelp Gunvor, f. Kristiansen. Bjørg vokste opp i Hølensgate 8 og Sauegata 3 på Østre Halsen. Adressen i Larvik var Olavs gate 17A. Hun giftet seg 18. oktober 1947 med Henrik Andersen.

Bjørg gikk på Østre Halsen skole, ble konfirmert i Tjølling kirke og flyttet senere til Larvik, hvor hun fikk jobb. Bjørgs stefar, Harry Andresen, var med i en lokal motstandsgruppe i Larvik, som blant annet laget den illegale avisa Ukenytt. En tid ble den trykket i overetasjen på Munken, som regel mens det ble vist filmer nede i kinosalen, slik at lyden fra stensilmaskinen ble overdøvet. En god del av stoffet til avisen bestod av nyheter om krigens gang og oppfordringer fra Londonregjeringen. Disse var blitt nedskrevet etter nyhetssendingene på radio fra BBC. Den ulovlige radiolyttingen fant sted hjemme hos Bjørgs familie.

Ungdomsbilde av Bjørg Bakke Andersen. Bilde stilt til disposisjon av Janne Helen Kristiansen

Bjørg, som den gang var 16 år gammel, ble også direkte involvert i det illegale arbeidet. Radioen og en del av opplaget av Ukenytt lå skjult under sengen hennes. Hver fredag brakte hun med seg en pakke med aviser hjemmefra, som skulle bli distribuert i Lågendalen. Bjørgs oppdrag var å levere pakken til en sjåfør på Lågendalsbussen.

Busstoppet på Storgata i Larvik. Foto: Bøkebloggen

Hun arbeidet på den tiden i frisørsalongen til Flåten på Storgata. Derfra var det bare å gå tvers over gata til busstoppet og gi avispakken til sjåføren. Det var en enkel, men også svært farlig oppgave, dersom Bjørg skulle bli oppdaget. Det hendte at det kom tyskere til frisørsalongen.

Til høyre på bildet Flåtens frisørsalong. Foto: Wigger Liahagen

Senere under krigen arbeidet hun i en frisørsalong hos Olavesen på Langestrand, hvor det også foregikk illegalt arbeid. I huset der ble det blant annet skjult folk, som var på flukt og som skulle bli fraktet over til Sverige.

Alle utgavene av Ukenytt ble tatt vare på. Bjørg fortalte følgende i et intervju med Østlands-Posten, som stod på trykk i utgaven av 10. januar 2016: «Da min stefar døde tok jeg vare på alle avisene. Det dreier seg jo om verdifull lokal historie. Jeg har tatt kopier av samtlige utgaver. Originalene la jeg i bankboks, og der ligger de ennå. Min bror fikk halvparten av dem – den andre halvparten har jeg. Det er artig å lese disse tettskrevne stensilerte arkene med krigsnyheter som så mange med fare for sitt eget liv engasjerte seg i å skrive og distribuere. Motstandskampen under krigen var viktig – den bidro til å holde håpet oppe og styrke folks holdninger i en tung og vanskelig tid.»

Bjørg Bakke Andersen april 2020. Bilde stilt til disposisjon av Janne Helen Kristiansen

Bjørg Bakke Andersen bor nå i Greveveien i Larvik.

Stor takk til Janne Helen Kristiansen for supplerende opplysninger og for å ha stilt bilder av kusinen til disposisjon for Bøkebloggen. Stor takk også til Wigger Liahagen, Gol Bygdearkiv, for å ha stilt bilde av Gyldenløve kro til disposisjon.

Morten Bakkeli.

 

Les saken om » Motstandskvinnen fra Langestrand» her. 

Les saken om «Mannen bak de hvite bussene» her. 

Les saken om «Larvikingen som ble fagforeningspioner» her.

Les saken om «Krigsseileren som overlevde et opphold i «Østens Sachsenhausen»her. 

Les saken om «Krigshelten fra Larvik» her.

Les saken om»Offiseren og gentlemanen fra Nanset» her. 

Les saken om «Krigshelten som ble båtkonstruktør» her. 

Les saken om «Larviks første skøytedronning» her. 

Les saken om «Den skrivende prestefruen» her. 

Les saken om «Larviks trekkspillkonge» her. 

Les saken om » Larviks første norgesmester i bordtennis» her. 

Les saken om «Den feirede operasangeren fra Skalleberg» her. 

Les saken om Johanna på Posten her. 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsen her.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *