Oscar Jacobsen ble i en bok beskrevet som den sterkeste mann i Larvik. Da måtte han selvsagt bli med i serien om lokale profiler.

Johan Oscar Jacobsen (født 13. februar 1902 i Larvik, død 13. november 1984) var politimann og vektløfter. Foreldrene var salmaker og tapetserer Johan Jacobsen og hustruen Helga. Begge foreldrene var født i Larvik. Ifølge Folketellingen 1910 bodde familien i Sverres gate 4. Han giftet seg 23. juli 1927 med Alvilde Sletsjøe. De bodde i Bugges gate 25 på Torstrand.

For Larviks befolkning var han mest kjent som «Pol’ti Jacobsen». Innen han kom inn i politiet var han til sjøs. Det ble både koffardi, hvalfangst, ja til og med et par overvintringer på Sør-Georgia. I 1932 lå hvalbåten inne, og det ble til at Jacobsen søkte på en stilling som leiekonstabel i det som den gang var det kommunale politiet – med spesialfelt å holde øye med livet i Bøkeskogen. Ved politiloven av 13. mars 1936 ble politiet fullt ut statlig. Han ble ansatt som midlertidig konstabel i 1940 og som konstabel 10. februar 1942. Jacobsen ble senere overkonstabel. Da han fylte 60 år 13. februar 1962, trakk han seg tilbake fra sitt arbeid i politiet.

Oscar Jacobsen. Foto: Ukjent. Bilde stilt til disposisjon av Roy W. Johannessen.

Larvik Morgenavis publiserte i sin utgave av 12. februar 1952 en artikkel i forbindelse med Jacobsens 50-års dag. Signaturen Odar refererte der til en historie fra virkeligheten: «Det hadde vært innbrudd på «Kopran» på Torstrand. Oscar hadde tatt seg en runde i gatene midt på natten og fikk plutselig se en enslig mann utenfor apoteket Hygea. Der sto han med ryggsekk på. Oscar ruslet bort for å få en prat og få tiden til å gå. Dermed slår han karen på skulderen og sier: — Nå far, åssen går det. Men au, det gjorde vondt. Oscars hånd traff et spisst bor som stakk opp av ryggsekken. Det var innbruddsverktøy fra «Kopran», og dermed våknet Sherlock Holmes i konstabel Oscar. — Du får stikke med oppover en tur, da. Og så var politiet med ett satt på sporet, og hele tyveriet ble oppklart med like stort tempo som Scotland Yard ville klart.»

I 1926, da Jacobsen seilte på hvalfangst, var han med på å stifte verdens sydligste idrettsforening på Sør-Georgia. Jacobsen ble som 47-åring norsk juniormester i vektløftning i 1949. Dette skyldes at regelverket på den tiden var slik at man måtte vinne et junior-NM innen man rykket opp i seniorklassen. Jacobsen ble 50 år gammel seniormester i den tyngste vektklassen med 112.5 – 87.5 –117.5 – 317.5. I løpet av sin aktive karriere satte han også fire norske rekorder. Jacobsens favorittøvelse var press, og han presset med loddrett rygg uten noe fanteri med kniks i knær o.l.

Jacobsen var dessuten en meget dyktig dommer. Han var sannsynligvis verdens eldste dommer i vektløfting, da han som 82-åring i oktober 1984 dømte sitt siste stevne.

Alvilde og Oscar Jacobsen. Foto: Ukjent. Bilde stilt til disposisjon av Roy W. Johannessen.

Jacobsen ble under årsmøtet 2. desember 1965 utnevnt til æresmedlem av Larvik Atletklubb, som han var med på å stifte 17. mars 1938, og var medlem av styret helt fram til sin død. Jacobsen var formann 1959–1965 og 1971–1976. Han var også formann for Vestfold Vektløfterkrets helt fra kretsen ble opprettet. Jacobsen var æresmedlem av denne og Norges Vektløfterforbund.

Han la ned et imponerende arbeid for vektløftersporten. For sin helhjertede innsats mottok Jacobsen i 1966 NVFs hederstegn og ble i 1973 tildelt Nordiska Tyngdlyftningsförbundets hederstegn. I 1975 mottok han European Weightlifting Federation’s medalje i gull. Jacobsen var den første nordmann, som fikk denne utmerkelsen.

Da han en sjelden gang uteble fra et stevne i Vestfold, uttrykte én av løfterne at «det var som å løfte med skeiv belastning på stanga.»

Larvik og Omegns Helsesportlag ble stiftet 17. oktober 1961. Det var Karl Sletsjøe, Harald Brynhildsen og Oscar Jacobsen som tok initiativet på et rent sosial grunnlag.

I forbindelse med Norges Smalfilmforbunds landsmøte i Larvik 11.–12. februar 1961 ble det vist en film, som var blitt tatt opp av medlemmer av Larvik og Omegn Smalfilmklubb. De hadde fått assistanse av krefter fra Larvik Dramatiske Selskap. De som var med var Kari Kruse, Ester Håkestad, Ole Jørgen Dyhring og Kåre Engebretsen samt politimannen Oscar Jacobsen i en viktig rolle.

Oscar Jacobsen døde 13. november 1984, 82 år gammel.

Morten Bakkeli.

 

Les saken om «Jernbanemannen fra Torstrand» her.

Les saken om «Larvikingen som ble den første sjefen i Norges Bank her. 

Les saken om » Presten fra Larvik som ble filmskuespiller» her. 

Les saken om «Motstandskvinnen fra Østre Halsen her. 

Les saken om » Motstandskvinnen fra Langestrand» her. 

Les saken om «Mannen bak de hvite bussene» her. 

Les saken om «Larvikingen som ble fagforeningspioner» her.

Les saken om «Krigsseileren som overlevde et opphold i «Østens Sachsenhausen»her. 

Les saken om «Krigshelten fra Larvik» her.

Les saken om»Offiseren og gentlemanen fra Nanset» her. 

Les saken om «Krigshelten som ble båtkonstruktør» her. 

Les saken om «Larviks første skøytedronning» her. 

Les saken om «Den skrivende prestefruen» her. 

Les saken om «Larviks trekkspillkonge» her. 

Les saken om » Larviks første norgesmester i bordtennis» her. 

Les saken om «Den feirede operasangeren fra Skalleberg» her. 

Les saken om Johanna på Posten her. 

Les saken om Rolf Møller fra Kveldsol her. 

Les saken om Larvik første flyvertinne her. 

Les saken om Larviks første diskjockey her.

Les saken Birger Moss Johsen her.

Les saken om Larviks Finn her. 

Les saken om Anna Hvoslef  her.

Les saken om Reidar Thommessen her.

Les saken om Oscar Wisting her. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse :bokebloggen@gmail.com hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *